dijous, 12 de març del 2015

NOVA LLEI DE L'IMPOST DE SOCIETATS I LES SCP


La recent reforma tributaria aprovada a finals del 2014 (Llei 27/2014), preveu, entre altres coses, que les SCP (societat civil privada) que tinguin activitat mercantil (qualsevol activitat, excepte lloguers i agricultura) i tinguin personalitat jurídica (que estiguin inscrites al registre mercantil) passin a tributar per l’impost de societats a partir del 2016.


Problema: La majoria de les societats civils no estan inscrites al registre mercantil, per tant, fins aquí podríem estar tranquils ja que al no estar inscrites, podríem pensar que ens quedem igual. Bé, jo crec que podem estar de tot menys tranquils. La norma l’han fet per que les SCP passin a tributar per l’impost de societats, i quan se n’adonin, que se n’adonaran, que la norma té un forat com un cabàs, segurament la modificaran, obligant a totes les SCP a inscriure’s al registre mercantil o les faran tributar igualment encara que no hi estiguin inscrites... Ves a saber

Que fer?: De moment res. La llei preveu que donat aquest canvi de règim fiscal, les SCP es podran dissoldre amb tributació reduïda durant el primer semestre del 2016. En tot cas s’ha d’ anar pensant que si convé més seguir amb la SCP, amb una comptabilitat  adaptada al codi de comerç (diari, major, balanços, etc..) o dissoldre-la i passar a una SL o autònom individual.

Que implica tributar per Impost de societats?: La tributació per l’ impost de societats no implica inicialment pagar molts més impostos, (el tipus impositiu és del 25% del benefici). Però d’aquest benefici s’ha de treure el sou dels socis,  que fins ara no es podia deduir, donat que amb el règim actual els socis tributaven per la diferència dels ingressos i les despeses, sense que el sou dels socis fos una despesa deduïble. La diferència més important, crec jo, és el passar d’una comptabilitat simplificada (llibre d’ingressos i despeses) a una comptabilitat adaptada al codi de comerç, amb el cost administratiu que això representa.

Els seguirem informant, segons anem rebent informació.

Xavier Masdéu
Març 2015
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada